Barangolj Velünk!

EKEArt 8 - fotó biennálé

EKEArt 8

Az EKE Marosvásárhely 2019. november 15.-én nyolcadik alkalommal szervezi meg az EKE-tagok számára kiírt fotós megmérettetést.

A kiállítás célja: felkelteni az érdeklődést a természet szépsége és élővilága iránt, illetve a kultúránk és hagyományaink megismerése, megőrzése.

A kiállítás kategóriái:

  • természetjárás ( tájfotók ) 
  • élővilág a természetben és makrofotográfia
  • kulturális örökségünk
  • alakzatok és formák a természetben

 

Mivel az előző kiírásokon a harmadik kategóriából érkezett a legkevesebb kép, szeretnénk, ha ennek a témakörnek nagyobb figyelmet szentelnénk. Ide olyan fotókat várunk, amelyek a népművészetet, a népszokásokat, hagyományokat és a népi építészetet örökítik meg. (pl: népviselet, néptánc, népi díszítő művészet: hímzések, szőttesek, csipkekészítés, bőrdíszmű, bútorfaragás, székelykapu, kopjafa, agyagedények készítése, húsvéti hagyományok, farsang, szüreti bál; templomok, katedrálisok, freskók, kegyeleti tárgyak, zarándokhelyek, régi vízimalmok, gőzmozdonyok, kisvasút, stb).
Itt is érvényes az elv, hogy "a kevesebb sokszor több", tehát jellegzetes részleteket is várunk. Ideális lenne, ha a résztvevő EKE-osztályok lehetőleg a saját környékükről keresnének témát, de ez nem követelmény.

A negyedik kategóriába érdekes sziklaképződményekről, hóalakzatokról, valamint olyan növényekről, fákról vagy állatokról készült fotókat várunk, amelyek különleges formákat, alakzatokat alkotnak.

Minden pályázó kategóriánként maximum öt képet küldhet be. A sorozat is megengedett. Egy sorozat maximum négy felvételből állhat, ami egy képnek számít. Indokolt esetben a zsűri fenntartja a jogot a sorozat megbontására.

Mi is számít sorozatnak?
A zsűri szakmai véleménye szerint egy sorozat különböző cselekmények egy-egy pillanatát örökíti meg, nem pedig egy cselekmény több mozzanatát.

A kinyomtatott fotók méretei : 20x30 cm vagy 30x40 cm, panoráma esetében a kép szélessége kb. 20 – 26 cm között változhat, a hosszúsága pedig 40 cm legyen.

Feltételek: Mindegyik kép hátoldalára kérjük olvashatóan feltüntetni :

  1. a fotó címét
  2. a helyszínt, ahol készült
  3. melyik kategóriába tartozik
  4. a szerző által választott jeligét

A szerző nevét, telefonszámát, az EKE osztály nevét, valamint a jeligét tartalmazó információkat lezárt borítékban kérjük a fotókhoz mellékelni.

A beküldött fotók jpg-formátumát a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. kérjük elküldeni.

Az EKEArt előző kiadásain kiállított fényképek nem nevezhetők be.

A meghosszabított beküldési határidő: 2019. október 23. (a postai bélyegző dátuma)

Kapcsolattartó személy: Sükösd Sándor – EKEArt-koordinátor

Postacím: Sükösd Sándor, Str. înfrățirii , Bl.23 , Ap. 8, Târgu Mureş, jud.Mureș, cod poștal: 540478.

Telefon: 0744-214178 (Vodafone)

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kiállítás megnyitójára, valamint a kiállított képek díjazására 2019. november 15.-én a marosvásárhelyi Bernády Ház galériájában (Horea utca 6. szám) kerül sor.

A szervezők egy különdíjat, minden kiállítási kategóriában egy I. egy II. és egy III. díjat, valamint egy "először pályázó" díjat osztanak ki.

A szervezők a fotókat a kiállítás népszerűsítése érdekében térítésmentesen felhasználhatják a szerző nevének feltüntetésével az egyesület honlapján, a sajtóban és a támogató cégek reklámhordozóin közzétehetik.

A ki nem állított képeket a 2020-as EKE-táborban visszajuttatjuk a szerzőknek (EKE osztályoknak).

A szerző a fotók beküldésével elfogadja a fentebbi pályázati feltételeket.

Észrevételek és javaslatok:

A fotók feliratozásánál ügyeljünk, hogy permanens markert használjunk, volt rá példa hogy a gyenge minőségű marker elkenődött és összemaszatolta az alatta levő fotót/fotókat, vagy ráragadt az írás az alatta levő fotóra. A legjobb megoldás vékony papírcsíkokra olvashatóan felírni a kért adatokat és átlátszó szalaggal vagy ragasztóval rögzíteni a fotó hátuljára.

A szerző által választott jelige: volt aki elfelejtette odaírni, mások számára nem volt egyértelmű, hogy ugyanazt, vagy mindegyik fotóra más és más jeligét kell választani. Mindegyik fotón ugyanaz a jelige kell, hogy legyen! Volt, aki a képeket hagyományos módon a román postával küldte el és a postás a 20x30-as képeket a jóval kisebb postaládába a szó szoros értelmében begyömöszölte.

A fotókat a román postán csomagként, vagy gyorspostával kérnénk elküldeni. (PrioriPost, Transilvania Post, Urgent Cargus, Fan Courier, stb.)

Eredményes fotóválogatást kívánunk minden érdeklődő ekés társunknak!

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button